Nieuws

15 mei 2015

Nul-op-de-meterrenovatie in één dag


Nul-op-de-meterrenovatie in één dag

In Tilburg hebben Tiwos en Ballast Nedam het eerste prototype gerealiseerd van een jaren ’50 rijtjeswoning naar een energieneutrale woning. De nul-op-de-meterrenovatie dient nu ook toegepast te worden op de rest van de straat.

Categorie: Algemeen
Ingezonden door: Eline

De Tilburgse woningcorporatie Tiwos en de gemeente Tilburg willen de uitdaging aangaan om de woningvoorraad klaar te maken voor de toekomst door te renoveren naar nul-op-de-meter, zo meldt Energiesprong.nl. ‘Door innovaties in de woningbouw lijkt het mogelijk om op grote schaal sociale huurwoningen aan te pakken. Dit maakt woonlasten beter beheersbaar, de woonkwaliteit gaat er enorm op vooruit én er is sprake van co2-reductie.’

In 1 dag naar nul-op-de-meter

De proefwoning op de Le Sage ten Broekstraat in Oud-Noord is in anderhalve week tijd verbouwd naar nul-op-de-meter. In de toekomst moet dit steeds sneller kunnen en mag de renovatie uiteindelijk maar vijf werkdagen duren. Ballast Nedam spreekt al van een realisatietijd van een dag: ‘In twee dagen tijd is de woning van een tochtig en energieverslindend huis omgetoverd in een energieneutrale woning met uiterst moderne uitstraling. Uiteindelijk zal de realisatietijd per woning van twee dagen naar één dag worden teruggebracht.’ Zo gaat het oude dak er in de ochtend af en zit het nieuwe dak er aan het eind van de dag alweer op, dit geldt ook voor de kozijnen.

Woonlasten omlaag

Voor de woningen in de Le Sage ten Broekstraat  zullen de woonlasten werkelijk omlaag gaan na de renovatie, aldus Energiesprong.nl. ‘Door de lage huren kan de oude energierekening namelijk bovenop de normale huur komen zonder dat de huur boven de grens voor sociale huurwoningen komt. Voor de meeste bewoners betekent dit dat ze daarom meer huurtoeslag krijgen. Dit brengt hun woonlasten dus omlaag. Wanneer mensen onder het verbruik zitten, krijgen ze zelfs geld terug’, zo zegt woningcorporatie Tiwos.

Duurzame maatregelen

Na de renovatie wordt de benodigde energie gewonnen door een warmtepomp en zonnepanelen. Gas is niet meer nodig en wordt daarom afgesloten van de woning, aldus Iris Nieuwboer (Tiwos) en Niels Langenhuizen (Ballast Nedam). Om dit te bewerkstelligen zijn de volgende maatregelen toegepast:

  • zeer goed isolerende gevel-elementen
  • nieuwe kozijnen in de gevel-elementen met driedubbel glas
  • goed geïsoleerde kruipruimte
  • nieuwe isolerende zoldervloer
  • nieuw dak met 27 zonnepanelen
  • installatie-unit op zolder
  • warmtepomp met bodembron

 

Actuele status

Tiwos en Ballast Nedam zijn momenteel in gesprek met de bewoners om de rest van de straat ook aan te pakken. De meeste bewoners zijn volgens Energiesprong.nl zeer positief dus het lijkt erop dat over niet al te lange tijd van start kan worden gegaan met de 17  resterende woningen.

 

 

Bron: energievastgoed.nl

15 mei 2015
Categorie: Algemeen

Nul-op-de-meterrenovatie in één dag

In Tilburg hebben Tiwos en Ballast Nedam het eerste prototype gerealiseerd van een jaren ’50 rijtjeswoning naar een energieneutrale woning. De nul-op-de-meterrenovatie dient nu ook toegepast te worden op de rest van de straat.


8 april 2015
Categorie: Algemeen

Geef koolmonoxide geen kans

Jaarlijks sterven er nog steeds 11 mensen aan de gevolgen van een koolstofmonoxide vergiftiging. Dat zijn er 11 teveel. Daarom hebben de Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting afgelopen februari campagne gevoerd om dit aantal naar beneden te schroeven.

Wat is het? En hoe ben ik veilig?